
Aşı pasaportu uygulaması çok uzun bir süredir dünya genelinin gündemini meşgul ediyor. Henüz fiilen uygulanmaya başlanmış olmayan bu prosedür; Avrupa Birliği’nin neredeyse tüm ülkeleri tarafından kabul edilmiş durumda. Sağlık konusunda yabancı kökenli ziyaretçilere yönelik bazı tedbirler alan Avrupa Birliği aşı pasaportu bulunmayanları kabul etmeyecek. Turistik seyahat ya da diğer amaçla gerçekleşen seyahat türleri arasında ise fark gözetilmiyor. Yani söz konusu pasaport aracılığıyla aşı olduğunu belgeleyemeyenler; Avrupa Birliği’nin üye ülkelerine giriş yapma hakkı elde edemeyecek.
Aşı Pasaportu Nedir? Aşı Pasaportu Neden Önemlidir?
COVID 19 pandemisi ile mücadele devam ederken, aşı belgesi ya da pasaportu olarak adlandırılan evrak hakkında bilgi eksiklikleri mevcuttur. Aşı karnesi de denen bu evraklar, Avrupa Birliği başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde zorunlu hale gelmektedir. “Aşı pasaportu ne işe yarar?” sorusunun başlıca cevapları ise şunlardır:
- Bu evrak temel olarak, COVID 19 pandemisi devam ederken insanların aşılanma durumunu teyit etme amacı taşır. Örneğin aşı yaptırmış olduğunu söyleyen iki kişiden hangisinin doğru söylediği bilinemez. Fakat resmi belge ibraz etme zorunluluğu; insanların hangi zaman diliminde hangi aşıyı kaç doz yaptırdığını saptayabilme imkanı sunar.
- Aşı yaptırmamış olanların seyahat etme hakkı kısıtlanarak COVID 19 vakalarının artış gösterme hızı yavaşlatılacaktır.
- Aşı karnesinin birbirinden farklı pek çok ülke tarafından zorunlu hale getirilmesi; dünya genelinin COVID 19 aşılarına dair olan önyargılarını ortadan kaldırma amacı taşır.
- Aşı karnesi aracılığıyla, pandemi şartlarına uyup aşısını yaptırmış olan duyarlı kimseler rahatça seyahat etme hakkı elde edecektir. Bu durum, pandemi sürecinin başladığı zamandan beri dünya genelinde devam eden kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması yönünden dikkat çekici bir gelişmedir.
- Aşı pasaportu, seyahatler sırasında ibraz edilmesi gereken yeni bir evraktır. Henüz bu evraka yönelik sahtecilik faaliyetleri yaygınlaşmış değildir. Bu sebepten dolayı, sahte evraklar ile seyahat etme suçlarının büyük oranda engellenmesi mümkün olacaktır.
Aşı belgelerinin ön plana çıkan işlevleri genel olarak bunlardır. COVID 19 virüsünü etkisiz hale getirmek ya da belli bir oranda baskılamak için üretilen aşılar; insanlara seyahat etme özgürlüğü sunacağı için pek çok kimse aşı konusunda olumlu bir tutum benimsemiştir.

Aşı Pasaportu
Almanya Aşı Pasaportu İstiyor Mu?
Aşı pasaportu Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Estonya, Litvanya gibi birbirinden farklı Avrupa ülkelerinin talep edebilecek olduğu bir evraktır. Avrupa Birliği’ne üye olan 27 ülkeden pek çoğu, aşı belgesini prosedür gereği olarak ilan etme aşamasına gelmiş durumdadır. Fakat henüz aşı faaliyetleri yeteri kadar yaygınlık kazanmış olmadığından; kısa vadede aşı belgesinin zorunlu bir şart halini alması beklenmemektedir. Bu uygulama ancak, aşı olmayan kimseler azınlık konumuna geldiğinde prosedür halini alabilecektir. Pandemi sürecinde Almanya’ya seyahat etmek için gereken şeyleri öğrenmek istiyorsanız bize ulaşmanız tavsiye edilir.
Aşı Pasaportu İstemeyen Ülkeler Hangileridir?
Yurtdışına seyahat etmek isteyen Türkiye vatandaşları; aşı pasaportu talep etmeyecek olan ülkelere öncelik tanıyabilir. Bu durum seyahatin prosedür açısından daha kolay gerçekleşmesini sağlayabilirken, sağlık açısından risk seviyesini artırabilir. Yani yurtdışına çıkmak istiyorsanız, ziyaretçiler üzerinde herhangi bir sağlık yeterliliği şartı aramayan ülkeleri tercih etmemelisiniz. Birbirinden farklı pek çok ülke şu an için kendi sağlık tedbirleri kapsamında şartlar öne sürmektedir. Ziyaret edilecek olan yerin özel şartları hakkında bilgi sahibi olmak için konsolosluklara başvurmak en doğrusudur.
Fakat diplomatik başvuru ve irtibat süreçlerinin karmaşık olduğunu söylemek de mümkündür. Bu sebepten dolayı, sizler için ilgili kurumlardan danışmanlık hizmeti alabilecek profesyonelleri tercih etmeniz önerilir. Hangi ülkelerin aşı evrakı istediği ya da istemediği, hangi ülkelere Türkiye Cumhuriyeti’nden seyahat etmenin mümkün olduğu ve Türkiye’den şimdilik ziyaretçi almayan ülkelerin listesi gibi pek çok malumat; uzman ekibimiz aracılığıyla sizlere sunulabilir.
Aşı Kimlik Kartı Nedir? Aşı Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
Aşı kimlik kartı ile aşı pasaportları birbirine karıştırılmaması gereken evraklardır. Söz konusu pasaportlar dünya genelinde fiilen kullanılmaya başlamamışken; aşı kimlik kartları Türkiye sınırları içerisinde kullanılmaktadır. Bu kimlikler, aşısını yaptırmış olan vatandaşlara aile hekimleri tarafından verilir.
Ülke genelini kapsayan kısıtlama süreçleri haricinde sokağa çıkmak serbest olsa da denetlemeler tüm hızıyla devam etmektedir. Öncelikle 65 yaş üstü vatandaşlar olmak üzere sokaktaki vatandaşların aşı olup olmadıkları bu kimlik aracılığıyla kontrol edilir. Sadece yurtiçindeki seyahatler konusunda geçerliliği mevcut olan aşı kimliği, Avrupa seyahatleri ile alakalı bir evrak sayılmaz.
Aşı Kimlik Kartı İnternetten Nasıl Alınır?
Aile hekimine müracaat etmeyip internetten aşı kimlik kartı alabilme olanağı mevcuttur. Aşı kartını internet üzerinden almak isteyenler sırasıyla şu adımları takip etmelidir:
- Hayat Eve Sığar uygulamasına giriş yapılır.
- Uygulamanın ana ekranında bulunan “COVID 19 Aşı Bilgilerim” seçeneğine basılır.
- Bununla birlikte açılan ekran üzerinden “Kart Bilgilerim” butonuna basıldığı zaman aşı kartı görüntülenecektir.
Polis kontrolleri sırasında telefonunuz üzerinden söz konusu belgeyi ibraz etmeniz bu şekilde mümkündür. Ayrıca aşı yaptırmayanların aşı kartlarında herhangi bir bilgi bulunmaz. Yani bu evraka sahip olmanın ilk şartı öncelikle yaptırmış olmaktır. Aile hekimine başvurarak elden alabilecek olduğunuz aşı belgelerinde barkod mevcuttur. Söz konusu barkodlar, sahte aşı belgesi oluşturmak isteyenleri engelleme amacı taşır.
Aşı Pasaportunun Avantajları Nelerdir?
Aşı pasaportu, yurt içinde geçerli olan aşı kimliklerinden farklı olarak yurtdışı seyahatlerine yönelik bir belgedir. Yakında Avrupa Birliği tarafından seyahatlerde zorunlu hale getirilmesi beklenen bu pasaportların avantajları ise şunlardır:
- Ülkeler arasında meydana gelen turist hareketlilikleri daha az risk taşıyacaktır. Bu sayede salgının bulaşma hızı büyük ölçüde azalacaktır.
- Birbirinden farklı ülkeler arasında seyahat eden yolcuların aşılanma durumu hakkında net bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır. Bu durum, ülkelerin aşılama stratejileri açısından önemli bir yol gösterici sayılabilir.
- Seyahat konusunda kolaylık sağlaması sebebiyle, bu pasaportlar dünya genelindeki aşılanma hızını en kısa sürede artıracaktır.
Bunlar, aşılama konusunda uygulanması beklenen pasaport prosedürünün başlıca avantajlarından birkaçıdır. Fakat bazı dezavantajlardan da rahat bir şekilde söz edilebilir.
Aşı Pasaportunun Dezavantajları Nelerdir?
Aşı pasaportu AB ülkeleri tarafından onaylanmakta ve gerekli sayılmaktadır. Kısa süre sonra uygulama aşamasına geçmesi beklenen bu prosedürün; çeşitli dezavantajlara sahip olduğunu ve bazı istenmeyen durumlara yol açabileceğini söyleyenler de mevcuttur. Aşılanmak zorunlu değilken seyahatlerde aşı pasaportu zorunluluğunun statü farkı yaratacağı ve insanları ayrıştıracağı iddia edilmektedir.
Aşı Pasaportu alanlar Yurtdışına çıkarken evraklarını Tercüme ettirmeliler
Aşı pasaportu alan kişiler , yurtdışına çıkmadan önce bizlerle iletişime geçip tercüme edilmesi gereken bütün evraklarını www.doratercume.com ile kolayca tercüme edebilirler.
Bu süreç hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
Whatsapp için tıklayınız 0 531 504 36 09