Hukuki Tercüme Nedir?

Belki de tercüme hizmetlerinde en resmi olarak kabul edilen bir alan olan hukuki tercüme hizmetleri, diğer tercüme çeşitleri gibi ilgi gören bir alandır. Hukuksal içeriğe sahip her türlü metnin ve hukuk belgelerinin çevirisi olarak tanımlanabilen hukuki çeviride, profesyonellik kavramı en üst düzeyde aranmaktadır. Resmi olmasından ötürü herhangi bir en küçük hatayı dahi kabul etmeyen bu belgelerin çevirisi için, gerekli terimlerin kullanılması için de yeterli bir donanıma sahip olmak gerekmektedir. Hukuk tercümanlığı, diğer seçeneklere göre daha yorucu, daha zor ve ağır olabilen bir çeviri türü olarak kabul edilmektedir. Hukuki çevri yapan kişinin bağlı olması gereken kurallar diğer tercüme hizmetlerinde bağlı kalınması gereken kurallara göre daha ciddi noktalar içermektedir.

Hukuki tercümeler kapsamında, mahkeme belgeleri, alım satım sözleşmeleri, kira kontratları, distribütörlük anlaşmaları, noterlik belgeleri, beyannameler, icra belgeleri gibi birçok belge için çalışmalar yapılabilmektedir. Hukuki tercüme için dikkat edilmesi gereken kurallar ise şu şekildedir:

Tercümanın kesinlikle metne bağlı kalması ve objektif olarak çeviriyi düzenlemesi gerekmektedir. Dava süreçleri düşünüldüğünde bunun son derece önemli bir durum olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Çeviri yapan kişi, hukuk literatürüne ait ve gereken konuya ait hukuksal terimlere hakim olmalı ya da yardımcı kaynağını yanından ayırmamalıdır. Hukuki belgenin çeşidine göre değişiklik gösterebilen bu terimler hakkında önceden bilgi toplanmalı, çevirinin yapılacağı dil için en uygun hale getirilerek sunulmalıdır. Zaten son derece zorlu bir alan olan hukuk için, bu terimlerin doğru çevrilmesi ve kavranması son derece önemli olmaktadır. Bu nedenle genellikle tercümanlık hizmetlerinde başarısını kanıtlamış profesyonel kişiler tarafından hukuki tercüme hizmetleri alınmaktadır. Sadece hukuki tercüme alanında uzmanlaşarak, gereken tüm belgeleri rahatlıkla çevirebilen ve terimlere hakim tercümanlar bulmak için işverenlerin de özenli bir araştırma yapması gerekmektedir.

Share
This